NL
 

Van revalideren in de JacobKliniek naar wonen met zorg

Onlangs heeft u van uw arts gehoord dat u chronisch afhankelijk zult blijven van zorg, en dat het daardoor niet langer veilig en verantwoord is om terug te keren naar uw eigen huis. Met deze ingrijpende boodschap komt er een einde aan uw revalidatie en verlegt de focus zich van herstel naar acceptatie.

In korte tijd komt er nu veel op u af. Misschien is het een emotioneel proces om te accepteren dat de revalidatie of herstelgerichte zorg voor u niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd en u blijvend beperkt bent. Daarnaast zult u zich moeten oriënteren op de vraag of u naar een woonzorgcentrum verhuist of intensieve thuiszorg inschakelt.

Onze zorgadviseurs van team Zorgbemiddeling kunnen u praktisch ondersteunen in de overgang van revalideren naar wonen met zorg. Hieronder lichten we de verschillende stappen toe.

Stap 1: Aanvragen indicatie Wet langdurige zorg (Wlz)

Om in aanmerking te komen voor langdurige zorg heeft u een Wlz-indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Op www.ciz.nl vind u hier meer informatie over. U kunt onze zorgadviseur machtigen om de aanvraag namens u in te dienen. Hiervoor hebben wij uw handtekening nodig. Met uw handtekening machtigt u de zorgadviseur uitsluitend voor het aanvragen van de Wlz-indicatie en het uitwisselen van persoonlijke en medische informatie met het CIZ. U behoudt te allen tijde uw beslissingsbevoegdheid en bepaalt dus zelf waar u gaat wonen.

Een van onze zorgadviseurs maakt een afspraak met u voor een persoonlijk gesprek. De zorgadviseur komt dan langs met het machtigingsformulier van het CIZ en licht uw indicatieaanvraag toe.

Stap 2: Wachten op de toekenning

Het aanvragen van de Wlz-indicatie kost tijd. De zorgadviseur voert in overleg met uw arts en het zorgteam een zorgvuldig dossierinhoudelijk onderzoek uit. Daarna vult hij of zij het digitale aanvraagformulier in met medische diagnostiek en een uitvoerige beschrijving van uw beperkingen in samenhang met uw zorgvraag. Een kopie van de aanvraag voegen we toe aan uw digitale zorgdossier.

Het CIZ beoordeelt op basis van objectieve criteria welke indicatie u ontvangt. In deze indicatie kunt u lezen op welke zorg u recht heeft. Sint Jacob heeft met het CIZ de afspraak dat aanvragen binnen 14 dagen worden behandeld. Dit is echter een richtlijn. Soms worden aanvragen al binnen enkele dagen toegekend. Wij adviseren u tot het definitieve besluit geen stappen te ondernemen met betrekking tot de verkoop van uw woning of het opzeggen van uw huur.

Stap 3. Kiezen tussen woonzorgcentrum of thuiszorg

Woonzorgcentrum

Is het lastig of onmogelijk om de momenten waarop u zorg nodig heeft vooraf in te plannen? Of kan deze zorg niet door de thuiszorg worden geboden? Dan past uw zorgbehoefte bij wat we ‘continue zorg in nabijheid’ noemen. Deze zorg wordt geboden in een woonzorgcentrum.

Het is goed mogelijk dat u al een woonzorgcentrum op het oog hebt. In dat geval neemt de zorgadviseur contact op met de betreffende locatie of zorgorganisatie om de bemiddeling in gang te zetten. We streven altijd naar een directe aansluiting met de locatie van uw voorkeur. Dit betekent dat u zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen twee weken na afgifte van de indicatie zal kunnen verhuizen. Heeft het woonzorgcentrum van uw keuze echter een wachtlijst, dan bent u aangewezen op overbruggingszorg.

Heeft u nog geen voorkeur voor een woonzorgcentrum dan verhuist u naar een tijdelijke overbruggingsplek in een woonzorgcentrum van Sint Jacob. Vanuit daar kunt u dan, indien gewenst met behulp van onze zorgadviseurs, op zoek naar een plek in een woonzorgcentrum naar keuze.

Overbrugging

Met de toekenning van de Wlz-indicatie stopt uw revalidatietraject. Er is dan geen medische noodzaak meer om in de JacobKliniek of op de ELV-afdeling te verblijven. Is het niet mogelijk om aansluitend te verhuizen naar de locatie van uw voorkeur of heeft u nog geen keuze kunnen maken, dan verhuist u naar een overbruggingsplek in een van onze woonzorgcentra. Deze overbruggingsplek wordt u vanuit beschikbaarheid aangeboden. U kunt dus niet kiezen naar welke locatie of afdeling u verhuist. Vaak zijn deze overbruggingsplekken al ingericht maar het kan ook voorkomen dat u het appartement met eigen meubilair dient in te richten. Mocht u in de overbruggingsperiode bij Sint Jacob uw draai hebben gevonden, dan mag u er ook blijven wonen.

Thuiszorg

Zelfstandig wonen met een Wlz-indicatie sluit niet aan bij het advies van uw behandelteam. Desalniettemin kunt u ervoor kiezen om, al dan niet tijdelijk, terug te keren naar uw eigen huis. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden, omdat de zorg die u nodig heeft betaald wordt uit de Wet langdurige zorg. Basiseisen zijn bijvoorbeeld een aangepaste of gelijkvloerse woning en een goed ondersteunend sociaal netwerk.

Ondanks dat u in dit geval tegen het advies van uw arts ingaat zullen onze zorgadviseurs u zo goed mogelijk ondersteunen bij het zoeken naar de juiste thuiszorg. Houd er rekening mee dat het bij een complexe zorgvraag voor thuiszorgorganisaties moeilijk is om goed aan te sluiten op de niet vooraf te plannen momenten waarop u zorg nodig heeft. Als stelregel kunt u ervan uitgaan dat de meeste organisaties niet meer dan drie zorgmomenten per dag kunnen realiseren. U kunt geen aanspraak maken op zorg die structureel onplanbaar is. Dit betekent dat u voor incidentele zorg bent aangewezen op professionele persoonsalarmering en dat u de extra kosten hiervoor meestal zelf moet betalen.

Stap 4 Verhuizen

Uw vervoer van de JacobKliniek of de ELV-afdeling naar uw nieuwe woonzorgcentrum, de overbruggingsplek of uw eigen huis regelt u zelf. Heeft u momenteel een rolstoel van Sint Jacob in bruikleen? Houd er dan rekening mee dat u deze niet kunt meenemen. U kunt wel gebruik maken van een transportrolstoel voor de overplaatsing met een rolstoeltaxi. Deze is in de JacobKliniek te leen via de receptie of anders op te halen bij een Medipoint thuiszorgwinkel. Het woonzorgcentrum zal een nieuwe, passende rolstoel voor u regelen.

Wij wensen u een voorspoedige overstap van revalideren naar wonen met zorg. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met onze zorgadviseurs via 023 – 892 29 80